Planul european de combatere a cancerului – o prioritate majoră în domeniul sănătății a CE

Pe 3 februarie, în ajunul Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului, Comisia Europeană a prezentat Planul european de combatere a cancerului – o prioritate majoră în domeniul sănătății a Comisiei von der Leyen și un pilon esențial al unei uniuni europene a sănătății puternice. Planul stabilește o nouă abordare a UE în materie de prevenire, de tratament și de îngrijire în domeniul cancerului. Va aborda întregul parcurs al bolii, de la prevenire la calitatea vieții pacienților bolnavi de cancer și a persoanelor care au supraviețuit acestei boli, concentrându-se asupra acțiunilor în cazul cărora UE poate genera cea mai mare valoare adăugată.

***

Lansată în urmă cu 20 de ani, Ziua Mondială a Luptei împotriva Cancerului (4 februarie) este o inițiativă globală pentru sensibilizare și intensificarea acțiunilor. Cercetarea și inovarea în domeniul cancerului s-au numărat întotdeauna printre prioritățile UE în domeniul sănătății.

Statistici UE privind cancerul

Trei milioane de oameni au fost diagnosticați recent cu cancer și 1,4 milioane de oameni au murit din cauza cancerului în UE în 2018. Acest lucru face ca această boală să reprezinte a doua cauză principală a mortalității după bolile cardiovasculare. În multe țări din UE, cancerul este cauza principală a deceselor pentru persoanele cu vârste cuprinse între 45 și 64 de ani.

Salvarea vieților europenilor prin prevenție. Ingrijire medicală de calitate.

În planul propus de CE sunt prezentate măsuri preventive precum: educația privind riscurile și factorii determinanți ai bolii, eliminarea tutunului în UE, reducerea consumului dăunător de alcool, dietă sănătoasă și mișcare, reducerea poluării mediului și a expunerii la substanțe periculoase, inclusiv radiații, prevenirea cancerelor provocate de infecții. În plus, detecția timpurie și asigurarea unei ingrijiri de calitate a bolnavilor.

Citește mai mult: aici

Galerie foto

Scroll to Top
Sari la conținut