Originile Uniunii Europene

Uniunea Europeană reprezintă o uniune economică și politică, care are o populație de 508 milioane de locuitori și 24 de limbi oficiale. Pentru a ajunge la asemenea cifre, a fost nevoie de un proces îndelungat și de voința oamenilor de a trăi în armonie și pace.

Știați că?

În 1951, Belgia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg și Olanda s-au unit pentru a pune capăt războaielor și au format Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (CECO), punând bazele unei coaliții care avea să fie Uniunea Europeană.

Cu ocazia lunii europene, ne amintim de „veacul de aur al Comunității”, prima etapă a constituirii Uniunii în care trăim astăzi. Pe data de 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul privind Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului la Paris de către Franța, Belgia, Olanda, Italia, Luxemburg si Republica Federală Germană. Scopul CECO a fost crearea unei piețe unice și prevenirea conflictelor. Trei ani mai târziu, pe data de 20-23 octombrie 1954, la Conferința de la Londra, în baza acordurilor de la Paris, au avut loc discuții privind extinderea Pactului de Bruxelles, transformat în Uniunea Europei Occidentale (UEO). În 1957, pe 25 martie, au fost semnate la Roma cele mai semnificative tratate ale acestei etape, Tratatul de constituire a Comunităţii Economice Europene (CEE) şi Tratatul de formare a Comunităţii Europene a Energiei Atomice (CEEA/ EURATOM). Scopul acestora a fost punerea bazelor unei uniuni care să promoveze dezvoltarea economică și să asigure un nivel de trai superior. Trei ani mai târziu, pe data de 4 ianuarie 1960, a fost înființată Asociația Europeană a Liberului Schimb, prin semnarea Convenției de la Stockholm, al cărei scop era eliminarea obstacolului prezentat de taxele vamale dintre statele membre. La data de 30 iulie 1962, a intrat în vigoare Politica Agricolă Comună, pentru sprijinirea activităților agricole. După cum se poate observa, coaliția europeană făcea progrese rapide în ceea ce privește dezvoltarea.

În cadrul summit-ului de la Paris din 9-10 decembrie 1974, a fost lansat Fondul European de Dezvoltare Regională pentru corectarea dezechilibrelor socio-economice ale blocului european. Prima etapă de constituire a UE s-a încheiat prin semnarea Tratatului de la Bruxelles privind consolidarea puterilor bugetare ale Adunării Europene şi crearea Curţii Europene de Auditori, pe 22 iulie 1975.

Autor: Eduard Bercuș / Sursa foto: Twitter

Galerie foto

Scroll to Top
Sari la conținut