Conflictul Israel-Palestina, discutat de către miniștrii de externe ai UE

În contextul amplificării conflictului dintre Israel și Palestina, miniștrii de externe ai Uniunii Europene se vor întâlni marți pentru a discuta explozia recentă a violenței dintre israelieni și palestinieni, a declarat șeful afacerilor externe al blocului comunitar, relatează Politico.

Înaltul Reprezentant al Afacerilor Externe, Josep Borrell, a postat în această duminică un mesaj pe Twitter în legătură cu problema conflictului: „Având în vedere escaladarea continuă a violențelor dintre Israel și Palestina, dar și numărul inacceptabil de victime în rândul civililor, convoc, marți, o videoconferință a miniștrilor de externe ai UE.”

Înaltul Reprezentant a adăugat faptul că discuția va avea în vedere modul în care Uniunea Europeană poate contribui la încetarea violenței din zona de conflict. 

Grupul militant Hamas, care guvernează Fâșia Gaza, a lansat în ultima săptămână sute de rachete în Israel, forțele israeliene răspunzând prin represalii. Cel puțin 174 de oameni au fost omorâți în Gaza, numărând 47 de copii și 29 de femei, potrivit ministerului sănătății al regiunii sub conducerea Hamas. În același timp, potrivit oficialilor israelieni, 10 oameni, dintre care doi copii, au fost omorâți în atacurile militante în Israel, afirmă sursa citată. 

În cadrul unei declarații făcute sâmbătă, Uniunea Europeană a afirmat că este „angajată activ în ceea ce privește eforturile diplomatice pentru a contribui la dezamorsarea conflictului”, adăugând că mesajul și prioritatea UE în contextul dat sunt unele clare: „violența trebuie să se încheie acum”.

Autor: Irina Constantinescu / Sursa foto: Council on Foreign Relations

Galerie foto

Scroll to Top
Sari la conținut