Procesul decizional în UE – Parlamentul European

Parlamentul European este un forum important pentru dezbateri politice și luarea deciziilor la nivelul UE. Membrii Parlamentului European sunt aleși direct de votanții tuturor statelor membre, reprezentând interesele cetățenilor în procesul legislativ al Uniunii Europene și asigurând funcționarea democratică a altor instituții ale UE.

Președintele Parlamentului European (în funcție, David Maria Sassoli) este ales pe o perioadă de doi ani și jumătate și reprezintă Parlamentul în relațiile externe cu celelalte instituții ale UE. Președintele PE are rolul de a supraveghea activitatea Parlamentului și a organismelor constitutive, dar și dezbaterile în plen, asigurându-se că Regulamentul de procedură al instituției este respectat.

Parlamentul European este alcătuit din 705 de deputați aleși din statele membre. Din 1979, aceștia sunt aleși prin vot universal direct pe o perioadă de 5 ani. Locurile în Parlament sunt alocate în funcție de populația fiecărui stat membru. Parlamentul European însumează 7 grupuri politice, 27 de comisii și 44 de delegații. 

Alături de Consiliu, Parlamentul exercită rolul de colegislator, având competența de a adopta și de a modifica propunerile legislative și de a adopta bugetul Uniunii Europene. De asemenea, acesta supraveghează și activitatea Comisiei Europene și a celorlalte organisme. Mai mult, cooperează cu parlamentele naționale din statele membre, care își aduc și ele contribuția la procesul decizional. 

Pe lângă promovarea unui proces decizional democratic în Europa, Parlamentul European sprijină și lupta pentru democrație, a libertății de exprimare și a unor alegeri corecte în lume. Deși textele fondatoare ale UE impun deja ca Uniunea să apere principiile democratice, pentru Parlamentul European reprezintă o chestiune cu importanță individuală pentru membrii săi, întrucât sunt deputați europeni care au trăit experiența unor alegeri și campanii electorale prin prisma cărora democrația a devenit o aspirație personală. 

Parlamentul European a evoluat gradual de-a lungul anilor, acumulând din ce în ce mai multe responsabilități și importanță, fapt datorat modificărilor aduse de tratate. În prezent, Parlamentul este unica instituție din UE ai cărei membri sunt aleși în mod direct, având responsabilitatea de a reprezenta interesele oamenilor. 

Prin tratatul de la Lisabona, Parlamentul European și Consiliul au ajuns pe poziții de egalitate în ceea ce privește statutul de legislator în anumite domenii, în principal în elaborarea bugetului UE, în politica agricolă, justiție și afaceri interne. 

Denumirea actuală a instituției a fost aleasă prin Actul Unic European, când s-a trecut de la denumirea de Adunarea Parlamentară la cea de Parlamentul European. 

Sediul central al PE se află la Strasbourg, unde se țin cele 12 ședințe anuale în plen. Un alt sediu se află la Bruxelles unde, ocazional, au loc ședințe plenare, pe lângă întrunirile comisiilor. La Luxemburg, regăsim sediul Secretariatului General.

Autor: Irina Constantinescu / Sursa foto: Radio România

Galerie foto

Scroll to Top
Sari la conținut