Beneficiile UE – aspecte economice și de consum

Încă de la început, Uniunea Europeană reprezintă sprijin politic, economic și social pentru cetățenii săi. UE reușește să aibă un impact economic pozitiv semnificativ asupra majorității statelor membre, dezvoltând o piață unică internă printr-un sistem standardizat de legi care se aplică în toate situațiile în care toți membrii au convenit să acționeze împreună ca unul singur. Mai mult decât atât, în 1999 a fost înființată Uniunea Economică și Monetară, compusă din 19 state membre ale UE care utilizează moneda euro, care oferă, de asemenea, anumite beneficii economice.

UE este una dintre cele mai puternice zone economice din lume. Blocul comunitar are o populație de doar 7,3% din populația lumii, dar reprezintă 23% din PIB-ul global nominal. Piața unică europeană este cea mai dezvoltată și deschisă piață din lume și are la bază cele 4 libertăți cheie ale UE: libertatea de a locui și lucra în orice țară din UE; libertatea de a transfera bani; libertatea de a vinde produse fără restricții; libertatea de a presta servicii fără restricții.

În 2003, Comisia a publicat o evaluare a realizărilor din primii zece ani ai pieței interne, din care rezultă că aceasta oferă numeroase beneficii și avantaje statelor membre. Spre exemplu, produsul intern brut (PIB) al UE în 2002 a fost cu 1,8% mai mare (164,5 miliarde EUR) decât ar fi fost fără piața unică. De asemenea, de-a lungul a zece ani, piața unică a sporit PIB-ul UE cu 877 miliarde EUR, ceea ce reprezintă 5.700 EUR de venit suplimentar pe gospodărie. Uniunea Europeană a atras, de-a lungul timpului, investiții interne considerabile din afara blocului european. Investițiile interne au crescut de la 23 miliarde EUR în 1992 la 159 miliarde EUR în 2005. Mai mult decât atât, eliminarea barierelor vamale și dispariția necesității de completare a 60 de milioane de documente vamale pe an a redus considerabil birocrația, costurile și termenele de livrare.

Uniunea monetară și aderarea la moneda unică euro oferă multe avantaje pentru persoanele fizice, întreprinderi și economiile naționale ale statelor care folosesc moneda europeană. Astfel, se asigură stabilitatea prețului; întreprinderile pot să cumpere și să vândă mult mai ușor, mai ieftin și mai sigur în zona euro; piețele financiare sunt mai bine integrate și mai eficiente; devine mai ușoară compararea prețurilor între țări, ceea ce stimulează concurența între companii, beneficiind astfel și consumatorii. Multe dintre aceste beneficii sunt interconectate. De exemplu, stabilitatea economică este bună pentru economia unei țări membre, deoarece permite guvernului să planifice viitorul. De stabilitatea economică beneficiază, în același timp, și întreprinderile prin reducerea incertitudinii și încurajarea investițiilor. La rândul său, acest lucru aduce beneficii publicului prin creșterea ocupării forței de muncă și locuri de muncă de calitate mai bună.

Beneficiile UE pot fi urmărite nu doar la nivel național, ci și la nivelul beneficiilor pentru afaceri, consumatori individuali și angajați. Politica de concurență a UE a armonizat reglementarea monopolului și a puterii cartelului în Europa. Politica de concurență a UE urmărește să evite abuzurile de carteluri / monopol / putere de piață dominantă și să protejeze interesul consumatorului. Consumatorii au acum garanția că își pot recupera banii dacă returnează la timp produsele cumpărate. De asemenea, ei sunt liberi să cumpere în orice țări ale UE fără a plăti niciun tarif sau accize atunci când se întorc acasă. Dacă o călătorie cu avionul sau cu trenul întârzie prea mult sau este anulată, consumatorii pot cere banii înapoi.

În plus, standardele de calitate și siguranță pe care trebuie să le respecte produsele vândute în magazinele din UE sunt printre cele mai stricte din lume. Un exemplu elocvent în urmărirea beneficiilor pentru consumatori este reducerea prețului la apelurile de telefonie mobilă în străinătate. În 2007, legislația UE a stabilit taxe maxime pentru efectuarea și primirea apelurilor. De asemenea, Uniunea a convenit cu 14 producători de telefoane mobile să creeze un design standard pentru încărcătoare din 2011, pentru a facilita viața consumatorilor și a reduce risipa. În 2014, a votat eliminarea tarifelor de roaming, ceea ce va reduce drastic costul utilizării unui telefon mobil în străinătate.

Uniunea Europeană urmărește mereu ca statele membre să obțină cât mai mult sprijin economic, iar consumatorii să se bucure de cât mai multe beneficii oferite de UE.

Autor: Ana Domenti / Sursa foto: Wikipedia

Galerie foto

Scroll to Top
Sari la conținut