Comisia contribuie cu ajutor umanitar în conflictul din Nagorno-Karabah

Ca parte a eforturilor sale de consolidare a rezilienței și păcii în Caucazul de Sud, Comisia Europeană și-a îndeplinit ieri, 17 mai, angajamentul de a contribui cu un ajutor umanitar în regiune în valoare de 10 milioane EUR, relatează un comunicat de presă al Comisiei. Instituția europeană oferă sprijin pentru recuperarea timpurie, pentru a ajuta civilii afectați de recentul conflict din Nagorno-Karabah și din împrejurimi. Noua contribuție aduce asistența oferită de UE persoanelor aflate la nevoie, de la începutul ostilităților în septembrie 2020, la suma de peste 17 milioane EUR.

Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a declarat: „Situația umanitară din regiune continuă să necesite atenția noastră, răspândirea pandemiei de COVID-19 exacerbând impactul conflictului. UE își mărește substanțial sprijinul pentru a ajuta persoanele afectate de conflict să își îndeplinească nevoile de bază și să-și reconstruiască viața.”

La rândul său, comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, a afirmat: „După cum am promis la sfârșitul anului trecut, oferim astăzi asistență suplimentară persoanelor celor mai afectate de conflict”, adăugând că „UE continuă să lucreze în vederea unei transformări mai cuprinzătoare a conflictului și a unei redresări socio-economice pe termen lung a regiunii.”

Finanțarea a fost pusă la dispoziție ieri, 17 mai, și va contribui la furnizarea de asistență de urgență, incluzând produse alimentare, articole de igienă și de uz casnic și asistență medicală. Sprijinul va acoperi, de asemenea, asistența pentru protecție, având în vedere sprijinul psihosocial, educația în situații de urgență, și va asigura asistență pentru recuperarea timpurie prin oferirea suportului pentru mijloacele de trai. De această asistență vor beneficia cei mai vulnerabili oameni afectați de conflict, inclusiv persoanele strămutate, repatriate și comunitățile gazdă. Totodată, această finanțare suplimentară va sprijini operațiunile umanitare pentru deminare în zonele populate și va contribui la informarea persoanelor afectate privind riscul minelor. 

Amintim că recenta confruntare militară între Armenia și Azerbaidjan a împins sute de mii de oameni să își părăsească locuința pentru propria siguranța, iar unii dintre ei nu vor mai putea reveni la casele lor niciodată. Mai mult, în multiple zone au rămas mine neexplodate, care prezintă riscuri semnificative pentru populația civilă. În ciuda acordului de încetare a focului dintre Armenia și Azerbaidjan din 9 noiembrie 2020, situația umanitară, înrăutățită de pandemia de COVID-19, rămâne îngrijorătoare. În acest sens, UE este un partener cheie atât al Armeniei, cât și al Azerbaidjanului și le sprijină în reformele lor și recuperarea socio-economică, în cadrul Parteneriatului estic. UE se angajează să joace un rol activ în crearea unei soluții durabile și cuprinzătoare, inclusiv prin sprijinirea stabilizării și a transformării conflictelor și întreprinderea măsurilor de consolidare a încrederii și de reconciliere.

Toate proiectele de finanțare umanitară ale UE, inclusiv cel dedicat victimelor din Nagorno-Karabah, sunt concepute pe baza nevoilor celor afectați și în conformitate cu principiile umanitare ale neutralității, imparțialității și independenței, așa cum sunt consacrate în dreptul UE și în cel internațional. Ajutorul umanitar este livrat în parteneriat cu agențiile ONU, organizațiile internaționale și ONG-uri.

Autor: Ana Domenti / Sursa foto: The Indian Express

Galerie foto

Scroll to Top
Sari la conținut