Comisia Europeană a propus o nouă abordare pentru o economie albastră durabilă în cadrul UE în ceea ce privește industriile și sectoarele referitoare la oceane, mări și zone de coastă. Economia albastră durabilă are un rol definitoriu în îndeplinirea obiectivelor Pactului verde european și în construirea unei redresări verzi după efectele devastatoare ale pandemiei, informează un comunicat al Comisiei dat publicității.
Pentru a învinge crizele climatice și cele legate de biodiversitate, majoritatea sectoarelor economiei albastre, precum pescuitul, acvacultura, turismul de coastă, transportul maritim, activitățile portuare și construcțiile navale, vor fi nevoite să reducă impactul asupra mediului și a climei, precizează Comisia Europeană. De asemenea, resurse mărilor vor avea rolul de a înlocui combustibilii fosili și producția de alimente tradiționale.
Comisarul pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, Virginijus Sinkevičius, a menționat că: „Pandemia a afectat sectoarele economiei marine în moduri diferite, dar toate sectoarele au fost lovite în profunzime. Avem oportunitatea de a o lua de la capăt și dorim să ne asigurăm că redresarea nu se mai axează pe simpla exploatare, ci pune accentul pe durabilitate și reziliență. Prin urmare, pentru a fi cu adevărat «verzi», trebuie să gândim albastru”.
Frans Timmermans, vicepreședintele executiv pentru Pactul verde, a afirmat: „Sănătatea oceanelor este o condiție prealabilă pentru o economie albastră prosperă. Poluarea, pescuitul excesiv și distrugerea habitatelor, împreună cu efectele crizei climatice, amenință biodiversitatea marină bogată de care depinde economia albastră”.
Comunicarea CE stabilește o agendă menită să îndeplinească următoarele obiective:
- Reducerea la zero a poluării și asigurarea neutralității climatice;
- Trecerea la o economie circulară;
- Conservarea biodiversității și investirea în natură;
- Sprijinirea adaptării la schimbările climatice și reziliența zonelor costiere;
- Îmbunătățirea gestionării spațiului maritim;
- Asigurarea unei producții durabile de alimente.
Comisia Europeană și Grupul Băncii Europene de Investiții vor amplifica cooperarea cu statele membre în vederea unei economii albastre durabile. În plus, Noul Fond european pentru afaceri maritime, pescuit și acvacultură va sprijini tranziția către lanțuri valorice mai durabile bazate pe oceane, mări și activități costiere prin intermediul platformei sale „BlueInvest” și al noului Fond BlueInvest
Astfel, energia valurilor și energia mareelor, producția de alge, dezvoltarea de unelte de pescuit inovatoare sau refacerea ecosistemelor marine vor crea noi locuri de muncă și vor promova întreprinderile verzi. La nivel internațional, Comisia Europeană va continua să creeze condiții pentru o economie prosperă albastră, conform Agendei privind guvernanța internațională a oceanelor.
Autor: Bianca Revenco / Sursa foto: Foro Nuclear