Comisia a adoptat astăzi, 17 septembrie, o propunere privind posibilitățile de pescuit pentru 2022 în Marea Mediterană și în Marea Neagră.
Propunerea promovează gestionarea durabilă a stocurilor de pește din Marea Mediterană și din Marea Neagră și respectă angajamentele politice asumate în declarația MedFish4Ever și în Declarația de la Sofia. Ea reflectă ambiția Comisiei de a realiza un pescuit sustenabil în aceste două bazine maritime, în conformitate cu recent adoptata Strategie pentru 2030 a Comisiei Generale pentru Pescuit în Marea Mediterană (CGPM).
Comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, a declarat: „Gestionarea sustenabilă a pescuitului în toate bazinele maritime ale UE constituie angajamentul și responsabilitatea noastră. Deși în ultimii ani am observat unele îmbunătățiri în Marea Mediterană și în Marea Neagră, suntem încă departe de a atinge niveluri sustenabile și trebuie să depunem mai multe eforturi pentru a îndeplini acest obiectiv. Prin urmare, prezentăm astăzi propunerea noastră privind capturile de pește în cele două bazine maritime, pe deplin bazată pe avize științifice.”
În ceea ce privește Marea Adriatică, propunerea Comisiei implementează planul multianual al CGPM de gestionare pentru stocurile demersale din Marea Mediterană și obiectivul aferent de a se atinge sustenabilitatea pentru aceste stocuri până în 2026 printr-o scădere a efortului de pescuit. Mai mult, propunerea include și diverse măsuri de gestionare pentru stocurile de anghilă, de coral roșu, de corifenă, de pagel argintiu și de caridă-de-adâncime din Marea Ionică, din Marea Levantului și din Strâmtoarea Siciliei, în conformitate cu deciziile CGPM.
Propunerea de astăzi implementează, de asemenea, planul multianual de gestionare pentru stocurile demersale din vestul Mării Mediterane, cu scopul de a reduce și mai mult pescuitul, în conformitate cu avizele științifice. Această parte a propunerii va fi completată de îndată ce devine disponibil avizul științific relevant din acest an. Obiectivul final este atingerea capturii maxime durabile (MSY) – cantitatea maximă de pește pe care pescarii o pot scoate din mare fără a compromite regenerarea și productivitatea viitoare a stocului – până cel târziu la 1 ianuarie 2025.
Pentru Marea Neagră, propunerea include limite de captură și cote pentru calcan și pentru șprot. În cazul calcanului, propunerea transpune cota UE stabilită în cadrul revizuirii planului multianual al CGPM de gestionare pentru calcan. În cazul șprotului, Comisia propune menținerea aceleiași limite a capturilor ca în 2021.